23948sdkhjf

Jälla Yrkesgymnasium blir Motorbranschcollege

Motorbranschcollege växer. Den 2 mars certifierades Uppsala yrkesgymnasium Jälla som det 20:e Motorbranschcolleget och det andra i Uppsala.

– Vi är stolta och glada, sa rektor Tommy Persson. Nu gäller det att upprätthålla det här.

Certifieringen celebrerades med en samling för lärare, elever och annan skolpersonal. Jälla yrkesgymnasium ligger lantligt men bara tio minuters bussväg öster om staden. Upptagningsområdet är hela Uppsala län.

– Det är svårt att få tag på personal. Vi behöver göra yrket attraktivt och MBC är ett sätt, säger Lina Blomkvist, vd BéOs Bilservice och lokal ordförande för Motorbranschcollege.

Politiken/kommunen var också representerad:

– Vi är en stor kommun med många skolor men det här är en skola som är väldigt intressant eftersom de flesta yrkesprogram finns här, säger Helena Hedman Skoglund, kommunalråd (L) i Uppsala och ordförande i utbildningsnämnden. Vi ser att arbetsmarknaden för de som går här är väldigt god men vi behöver ha ett bra samarbete med branschen och gemensamt locka elever och visa vilka stora möjligheter som finns här.

Syftet med Motorbranschcollege är att bidra till att höja kvaliteten och statusen på de fordonstekniska gymnasieutbildningarna. Motorbranschcollege är ett samarbete mellan Transportföretagen och IF Metall.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla har uppfyllt de sex kriterier som krävs för att kunna titulera sig Motorbranschcollege: en säkrad kompetensförsörjning, ett nära samarbete med bransch och företag på orten, kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen, kompetensutveckling för yrkeslärare, tillgång till ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler, ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141