23948sdkhjf

Seat 70 år

Det kan tyckas sorgligt att spanska Seat fyller 70 år utan möjlighet att fira i coronakrisen. Den 9 maj 1950 grundades Seat, från början Fiat-kopior, men det talar man tyst om.

Mest troligt är det italienska ursprunget inte fint nog i Volkswagen-koncernen, som Seat tillhör sedan 1986. För all del, Seat har förvandlats till en modern biltillverkare med åren och med teknikerna lånade från den mäktiga koncernen. Ska vi vara ärliga har det inte gått särskilt bra förrän de senaste åren, då under Luca de Meo. Just han – de Meo som var flerårig chef för Fiat och som nu är Renault-chef.

Seat är liksom Fiat ett akronym. Det står för Sociedad Española de Automóviles de Turismo (Fiat står för Fabbrica Italiana Automobili Torino).

Seat invigde sin första fabrik, i Zona Franca i Barcelona, 1953. Man spikade då ihop fem (5) Seat 1400 per dag. Efter 40 års tillverkning av storsäljare som Seat 600 och Seat 127 beslöt företaget att bygga en ny, större och modernare fabrik och flyttade tillverkningen 1993 från Barcelona till Martorell.

I nuläget har företaget tre produktionscenter: Barcelona, El Prat de Llobregat och Martorell, där Ibiza, Arona och Leon tillverkas. Dessutom tillverkas Ateca i Tjeckien, Tarraco i Tyskland, Alhambra i Portugal och Mii electric, Seats första helt eldrivna bil, i Slovakien. Till dags dato har fler än 19 miljoner bilar rullat ut från Seats fabriker.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11