23948sdkhjf

Utmanande kvartal betydde förlust för Mekonomen

Mekonomen Group fick en tuff start på året. Delårsrapporten för perioden januari till mars visar på en liten förlust.

Inte nog med att världen går på knäna under den pågående coronapandemin, med en ekonomi som i stora delar stått på näsan. I mars drabbades Mekonomen dessutom av ett otäckt dataintrång, något som fick systemen att krascha.

”Det påverkade hela vår IT-miljö. I stort sett allt stängdes ner”, berättade Mekonomen Groups kommunikationschef Gabriella Granholm för Motormagasinet i april.

Det har förstås fått effekter. Bland annat gick man redan då ut och flaggade för att delårsrapporten för perioden januari–mars skulle bli försenad, till den 29 maj.
Nu är rapporten här och följdriktigt har coronakrisen och dataintrånget påverkat resultatet. Bilverkstadskedjan redovisar en förlust före skatt på 11 miljoner kronor för årets första kvartal. Under motsvarande period 2019 gjorde bolaget en vinst på 129 miljoner kronor.

Nettoomsättningen minskade med en procent och uppgick till 2 874 miljoner kronor. Redan i mars beslutade styrelsen att ställa in förslaget om utdelning, något som bekräftades i ett beslut vid stämman den 7 maj.

I en kommentar till rapporten skriver vd och koncernchef Pehr Oscarsson att ”Den stabila starten på kvartalet eliminerades av de extrema händelserna i mars, vilka både ledde till en lägre efterfrågan och en försvagning av de valutor som påverkar oss mest. Vi tror att den negativa utvecklingen på grund av pandemin kommer att fortsätta under en tid innan det gradvis blir bättre.”

Pandemin fick också valutamässiga effekter: ”Efterfrågan påverkades väsentligt av de strikta motåtgärder som regeringar satte in från mitten av mars och de flesta av våra mest betydande valutor försvagades till följd av den ökade osäkerheten.”

Han kommenterar också dataintrånget och skriver att ”Det orsakade omfattande störningar i våra IT-system och fick negativa effekter på verksamheten fram till mitten av april. Tack vare vår Cyberförsäkring fick vi dock omedelbar tillgång till IT-expertis, och försäkringen begränsar också de ekonomiska skadorna relaterade till förlorade intäkter och merkostnader.”

Pehr Oscarson menar att man tidigt reagerade med beredskapsåtgärder för att mildra effekterna på resultat och kassaflöde: ”Vi initierade snabbt effektivitetsförbättringar och kraftiga kostnadsbesparingar över hela vår verksamhet, däribland neddragning av visstidsanställda och konsulter, korttidspermittering och arbetstidsförkortning, minskade marknadsföringsaktiviteter och förhandlingar om lägre lokalhyror.”

Kortsiktigt ser han dock att innevarande kvartal kommer att bli väl så tufft som det förra. ”Under andra kvartalet 2020 förväntar vi oss en väsentligt försämrad nettoomsättning och rörelsemarginal jämfört med motsvarande kvartal föregående år.”

På längre sikt tror han dock att Mekonomen Group kommer att stå väl positionerat när samhället återgår till det normala. ”Mobilitet är en av grundpelarna i vårt samhälle, vilket garanterar en omfattande och stabil efterfrågan på verkstadstjänster och reservdelar till bilar.”

Läs hela delårsrapporten här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125