23948sdkhjf

Åmål får jättefabrik för elmotorer

En av världens största tillverkare av drivlinor och elsystem meddelade under tisdagen att de skulle investera 50 miljoner dollar, nästan en halv miljard svenska kronor, för att bygga en ny produktionsanläggning i Åmål. Fabriken ska tillverka elektrodynamiska komponenter och system, till en början kommer tillverkningen vara inriktad på elmotorer. Produktionen väntas komma i gång i slutet av nästa år. Företagets elmotorer används i både lätta fordon såväl som lastbilar. Koncernen har redan i dag en befintlig fabrik på orten och till de redan 170 anställda väntas 80 nya jobb skapas.

– Vår nya produktionsanläggning blir ett lysande exempel på kompetensen och kapaciteten som krävs för att möta kundernas krav på effektivitet, kvalitet, prestanda och hållbarhet. Investeringen i Åmål ger oss möjligheten att dra nytta av spetskompetensen som finns hos Danas högpresterande team i Sverige och utveckla innovativa tekniklösningar som kan underbygga förstklassiga e-Propulsion system för europeiska kunder, i takt med att de ställer om mot elektrifierade transporter, säger Robert Boffey, platschef på Dana Incorporated i Sverige, i ett pressmeddelande.

Kristina Jonäng (C), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen, säger att satsningen i Åmål är viktig för hela västra Sverige.

  – När en industriell satsning som denna görs på en mindre ort som Åmål, får den avgörande betydelse lokalt för sysselsättning och attraktivitet. Åmål bidrar till att stärka Västsveriges internationella konkurrenskraft. Här finns även en stor potential till kunskapsutveckling på orten i nära samverkan med utbildningsanordnare och yrkesgymnasium.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094