23948sdkhjf

15 av 16 omkomna mc-förare med nytt körkort körde Supersport

En dödsfälla kör omkring på de svenska vägarna. Den kallas Supersport och ligger bakom majoriteten av alla dödsolyckor med motorcykel på de svenska vägarna.

En dödsfälla kör omkring på de svenska vägarna. Den kallas Supersport och ligger bakom majoriteten av alla dödsolyckor med motorcykel på de svenska vägarna. Enligt en studie för åren 2000 till 2003, som Vägverket har gjort tillsammans med If med flera, omkom 16 förare som hade haft sitt mc-körkort mindre än ett år. 15 av dem körde Supersport. De flesta var under 25 år. - Anledningen till att Supersportcykeln är så farlig är en kombination av den framåtlutande sittställningen och det stora antalet hästkrafter i motorn. Detta i kombination med en ung och oerfaren förare, ofta med kort trafikerfarenhet, är direkt dödlig, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.


Mc-åkandet har ökat mycket kraftigt i Sverige under senare år. Antalet motorcyklar i trafik har ökat från cirka 100 000 år 1990 till cirka 235 000 år 2004. Under många år dödades i snitt 40 motorcyklister per år. Mellan år 2002 och 2004 steg den siffran dramatiskt till ca 60 personer. På bara två år har alltså antal dödade på mc ökat med 50 procent.


Över hälften av alla som omkommer på motorcykel körde Supersport och var femte som dött har omkommit under sitt första år med nytt mc-körkort.


- Förutom uppenbara behov av bättre körkortsutbildning tycker vi att man bör överväga att införa restriktioner för nyblivna mc-förare. Körkortet kan t.ex. begränsas till att endast gälla vissa typer av motorcykel. Vid en utbildningsstege kan mc-föraren sedan bygga på sin körförmåga genom visa prov på kompetens att hantera de mer utsatta motorcyklarna som exempelvis Supersport, säger Dan Falconer.


Endast cirka femton procent av det totala antalet motorcyklar i Sverige består av Supersport. Trots det står den gruppen för närmare femtio procent av skadekostnaderna för mc-beståndet.


Supersportcykeln är utformad och konstruerad som en kopia av roadracingmotorcykeln. Den har snabb acceleration, hög toppfart och högeffektiva bromssystem. Det finns idag ca 30 000 Supersport ute på de svenska vägarna.


Siffrorna är hämtade ur undersökningen Mc-Ola, en studie som Vägverket gjort och som If ingår i.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062