23948sdkhjf

Nu finns det en fullständig manual för Verkstadsföretagarna

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har startat den nya arbetsgivarorganisationen Verkstadsföretagarna för verkstäder och knutit avtal med Sinf. Nu har man i samarbete med Sinf tagit fram en manual för den nya arbetsgivarorganisationen.

-Genom samarbetet med Sinf kan vi leverera en modern och professionell arbetsgivarservice, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Verkstadsföretagarna kommer att överta SFVF:s roll i nationella programrådet, vi kommer utbilda lärare på tre orter med start 2017 och vi har nyligen avslutat en utbildningsresa för lärare o s v. Verkstadsföretagarna kommer fortsätta att aktivt arbeta för att förbättra för lärare och därmed för våra fordonsverkstäder.

-Under många år har vi i branschen sagt att vi måste få upp statusen i bilbranschen men för lite händer. Alldeles för lite har gjorts för att förändra synsättet på fordonsbranschen och nu kommer Verkstadsföretagarna med ett nytt kollektivavtal.

SFVFs val att starta en egen arbetsgivarförening grundar sig i att leverera en service som passar branschens företag. Vi kan då ställa egna krav och driva egna frågor som är viktiga för fordonsverkstäderna. Eftersom de allra flesta företag och enheter i branschen är mindre eller medelstora vill vi kunna leverera en professionell, modern och flexibel arbetsgivarservice. Det har vi löst genom ett samarbete med Sinf som har mångårig erfarenhet mindre och medelstora företags frågeställningar in om arbetsrätt, avtal och personalfrågor. Deras kännetecken är att lösa besvärliga frågor på ett snabbt och praktiskt sätt så att medlemsföretaget kan fokusera på sin verksamhet och sina kunder.

Om Sinf

Sinf, eller Svensk Industriförening Sinf som de egentligen heter, levererar råd och stöd till mindre och medelstora företag inom mer än 20 branscher. De är en service- och arbetsgivarorganisation som är specialiserade på mindre och medelstora företag. Rådgivningen handlar dels om att lösa akuta problem, dels om att skapa långsiktiga lösningar på återkommande frågor. Sinfs tre rådgivnings-områden är:

· Arbetsrätt – frågor som är kopplade till personal och organisation

· Affärsjuridik – frågor som är kopplade till dina affärer och ditt företag

· Affärsutveckling – frågor som utvecklar företaget och affärerna

Den stora skillnaden jämfört med andra arbetsgivarorganisationer är att du även får hjälp med affärsjuridiken, affärsutveckling och företagandets frågor. Du som ansluter dig kan kontakta dem hur ofta du vill för rådgivning till en fast kostnad. Du kan kostnadsfritt beställa ”Sinf-boken – En överlevnadsguide för entreprenörer”, då får du en god bild över deras breda kunnande. Kika även på www.sinf.se. Beställ Sinf-boken på info@sinf.se eller via www.sinf.se

Exempel på vilka tjänster som ingår i arbetsgivarservicen hittar du nedan*

Flexiblare arbetsgivarservice

Företag som är anslutna till Sinf kan själva välja om de vill arbeta utan kollektivavtal, ha hängavtal eller teckna kollektivavtal. Vilket som är det optimala valet avgörs av det enskilda företagets förutsättningar.

Så väljer du branschens egen arbetsgivarservice

Verkstadsföretagarna är SFVFs nya arbetsgivarförening. Där kan du från och med den 1 januari 2017 få en enklare och bredare service än vad du fått hittills.

· Säg upp ditt nuvarande avtal med din arbetsgivareförening före den 31 december 2016. Ditt slutliga val om framtida hemvist behöver du inte göra förrän den 30 juni.

· Använd tiden fram till den 30 juni att bestämma dig för ditt långsiktiga val av arbetsgivarservice.

· Väljer du Verkstadsföretagarna får du från en bredare service till lägre kostnad. Mer ”pang för pengarna” till en lägre kostnad

Så löser vi dina avtal

· Istället för nuvarande avtal tecknar Du ett hängavtal – som är identiskt villkorsmässigt med det du har – men avtalshjälpen tolkning av avtalet, biträde vid förhandlingar samt övriga kollektivavtals och arbetsrättsliga frågor kommer nu från Sinf.

· Du kan även via fullmakt för Sinf teckna avtal för tjänstemännen – men du är inte skyldig att ha kollektivavtal när du är ansluten till vår arbetsgivareförening. Du kanske vill ha andra pensionslösningar för dina tjänstemän än de som Alecta erbjuder.

· Du kan även teckna Sinf/Ledaravtalet via fullmakt med Sinf att använda som tjänstemannaavtal. Här kanske gårdagens mekaniker passar in väl eftersom de är dagens tekniker? De som utvecklar fordon och all teknik är tjänstemän (tekniker och ingenjörer)

*Exempel på rådgivning inom Sinfs ordinarie verksamhetsområden. OBS! Punkterna under varje område är just exempel. Det faktiska utbudet är väsentligt bredare.

Affärsjuridik

• Avtalsvillkor (t ex oskäliga och/eller obalanserade villkor, betalningstider, kund/leverantörsförhållandet)

• Avtalstolkning (leveransvillkor, inköpsvillkor)

• Aktieägaravtal/kompanjonavtal

• Immaterialrätt/upphovsrätt

Arbetsrätt

• Anställa, säga upp

• Personalfrågor

• Arbetsmiljö

• Omorganisationer

• Förhandlingar

• Mallar och blanketter hämtas från www.sinf.se

Affärsutveckling

• Planer (strategi, affärs, marknads)

• Analyser (kund, lönsamhet)

• Marknadsföring och försäljning

• Nya marknader och affärsområden

• Personliga råd till företagledare/-ägare

• Styrelsearbete

Hur mycket service ingår?

Nedan framgår vårt dagliga förhållningssätt.

Normalt ingår:

• Rådgivning på telefon ingår alltid

• Rådgivning på Sinfs kontor ingår alltid

• Stöd vid tolkning och synpunkter på avtal/planer

Sinf-boken

Den andra utgåvan lanserades i november 2016 och innehåller 45 kapitel med enkla och handfasta råd i vanliga företagarfrågor. Boken beställs genom att maila info@sinf.se eller direkt från www.sinf.se

Den första utgåvan finns att ladda ner som app från Appstore och Google Play

Kostar det något? Ja, men endast ett rimligt belopp per anställd.

Från 1-99 anställda är kostnaden 795 kr/anställd

Från 100-150 anställda är kostnaden 700 kr/anställd

Har man fler anställda, kontakta Verkstadsföretagarna

Välkomna till Verkstadsföretagarna. Den största händelsen på arbetsgivarsidan sedan 1932

Källa: Verkstadsföretagarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078