23948sdkhjf

För mycket olja vid service kan bli dyrt för verkstaden

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Tekniskt är det viktigt att motorn får rätt oljenivå. Ekonomiskt kan fel mängd innebära att verkstaden tappar viktig debitering till servicekund. Det kan ske om mätaren inte är rätt kalibrerad eller om ändringar i arbetsorderns oljevolym sker som inte faktureras servicekunden.

Midlands utrustningspartner Alentec-Orion har räknat på vanliga debiteringstapp. De säger att tapp i täckningsbidrag upp till 5procent inte är ovanliga rörande oljedebitering.  Räkneexempel: En medelstor verkstad säljer 1 000 servicar motsvarande 5 000 liter motorolja. Vid inventering upptäcker verkstaden att de inte debiterat 150 liter (3 procent). Svinnet eller debiteringstappet kan tyckas litet. Ekonomisk är tappet hela värdet från 0 kronor (inte inköpspriset) upp till utpriset. Vid ett utpris på 140 kronor ex moms blir den ekonomiska förlusten: 150 liter x 140 kronor = 21 000 kronor för ett år. Vid 5 procent tappar verkstaden 35 000 kronor.

Vilka lösningar finns? 1: Säkerställ inventering av olja. Dokumentera volymer som inte debiterats.

2: Vid stora differenser och behov av åtgärder, begär åtgärder och offert från Midland för hur oljepåfyllnad och debitering kan kopplas till verkstadens arbetsorder digitalt. Då kan inte olja levereras utan debitering.

3: Kalibrera mätarna minst en gång per år. Se bifogad kalibreringsinstruktion (PDF). När man kalibrerar mätare är det viktigt att man mäter upp oljan i ett graderat mått och inte chansar med exempelvis plastflaskor. Graderade mätglas finns i plast via Midland (nr 4342000 för 495 kronor).

Tid över till andra, vettiga åtgärder på verkstaden? A: Få bort kondensvatten från tryckluftssystemet: Kontrollera/ töm vattenavskiljare/ regulatorer. Det är lätt att tömma behållaren genom att trycka på ventilen/ knappen undertill.

B: Titta/ kolla oljeläckage på pumpar. Kontrollera att lågnivågivare/ torrkörningsskydd är i funktion.

C: Kolla att pumpar inte är trycksatta under natten eller när verkstaden har stängt.

D: Kolla/ åtgärda kompressorn så att den är avstängd nattetid eller då verkstaden har stängt eller montera magnetventil till belysning eller annat så att den automatiskt stängs av.

E: Separera brandfarliga varor, exempelvis spolarvätska, från områden med heta arbeten och se till att dessa varor står i brandklassat utrymme. Har du inget brandklassat utrymme eller tycker det blir för dyrt att bygga - ring Midland så skickar vi info för Farligt Enkelt: Ett snyggt plåtskåp med inbyggd brandsläckning och invallning. Godkänt och klart för månadshyra. Rymmer även allt annat farligt avfall såsom lysrör, batterier med mera.

F: Gör en koll av tömning/ inspektionsintervall för oljetankar, spilloljetankar och oljeavskiljare så slipper du överraskningar i form av extra debitering eller förelägganden från kommunens miljöinspektör.

G: Rutin för kalibrering av övrig utrustning? Exempelvis momentnycklar.

 Tips till verkstäder från Midland

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är nya Tesla Model Y

Fords sömndräkt visar faran med trötta förare

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nytt rekordår för DEFA

Ingen har sett den men alla vill ha den

Danska Motormagasinet fyller 50 år

SFVF startar säkerhetsgrupp för fordon (SGF)

Mot bakgrund av senare tids händelser och oklarheter kring såväl ansvar som metoder för räddningsarbete vid olyckor med el- och gasbilar inblandade, tar bilverkstadsorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, initiativet till bildandet av en branschöverskridande samarbets- och expertgrupp inom säkerhet och räddning. Gruppen kommer att förkortas SGF.

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

Se alla Företagens egna nyheter

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

NEXUS Automotive International honors Schaeffler as its Supplier of the Yea...

Effektiva kemtekniska sprayer för proffs

En av däckindustrins mest moderna fabrik är snart färdigbyggd

Sänd till en kollega

0.119