23948sdkhjf

Motorbranschen har tagit fram nya krav på kunskapsnivå

Den svenska motorbranschen har gemensamt tagit fram branschkrav som beskriver kunskapsnivån för att vara anställningsbar inom motorbranschens sex yrkesgrenar: lastbilsteknik, maskinteknik, personbilsteknik, bilskadereparation, fordonslackering samt reservdelsspecialitet.

Motorbranschens yrkesnämnder, MYN/LYN har tillsammans med representanter från generalagenter och återförsäljare utarbetat nya branschkrav.

En av anledningarna till uppdateringen av branschkraven är den teknikutveckling som ständigt sker inom motorbranschen. Det finns många intressenter i frågan om vilken kompetens som motorbranschen efterfrågar.

Det är mycket som krävs för de som ska jobba inom motorbranschen. Listorna över branschkrav är långa och för till exempel personbilsmekaniker finns det krav under följande rubriker: Övergripande mål, Service och underhåll, Motor med utrustning, Elsystem och instrument, Kraftöverföring, Bromssystem, Hjulupphängning och styrsystem, Ram, fjädersystem och hjul, Kaross och inredning och Tillbehör och extra utrustning.

-Vår målsättning är att vara så tydliga som möjligt när det gäller vilka kompetenser som motorbranschens företag efterfrågar. Det gäller inte minst i förhållande till de skolor som tillhandahåller relevanta gymnasieutbildningar. Vi tror att det är en viktig del i dialogen mellan branschen, skolan och andra utbildningsarrangörer, säger Caj Luoma, ordförande i Motorbranschens yrkesnämnder.

De nya branschkraven omfattar följande yrkesgrupper: Branschkrav reservdelsspecialist, Branschkrav maskinmekaniker, Branschkrav lastbilsmekaniker, Branschkrav fordonslackerare, Branschkrav bilskadereparatör och Branschkrav personbilsmekaniker. Läs om alla branschkraven på http://www.bilproffs.se/

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14