23948sdkhjf

Internationella kvinnodagen – här är kvinnorna med bilar i blodet

I dag den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Det vill Motormagasinet uppmärksamma med att bjuda på lite läsning. Vi låser upp ett gäng tidigare artiklar där vi har pratat med kvinnor i branschen. 

Trevlig läsning!

Andréa är uppväxt i verkstaden

Andréa är uppväxt i verkstadenAndréa Magnusson är mer eller mindre uppvuxen i verkstan. Redan som liten fick hon hjälpa sin pappa när han behövde någon som kunde hämta verktyg och hålla lampan.



Rallykarriären som gått i arv

Kvinnor som kör rally hör i dag inte till vanligheten i den mansdominerade sporten. Men så har det inte alltid varit. I familjen Brådhe har både mormor och mamma kört. I dag sitter barnbarnet och dottern Jonna bakom ratten och siktar på en SM-seger.



Jennifer lärde sig allt från grunden

Jennifer Palmér Nilsson var utbildad inom restaurang när hon mer eller mindre gled in på ett bananskal i fordonsbranschen.

– En nystartad bilverkstad behövde en kundmottagare så jag sökte och fick jobbet, säger hon.

Kedjechefen: ”Att arbeta med människor är viktigast”

Som så många andra hamnade Madeleine Westerling i fordonsbranschen mer eller mindre av en slump. 1996 vikarierade hon som ekonomiassistent på Mekonomen och blev sedan kvar.

– Därifrån fick jag möjlighet att hjälpa till med att köra budbil och därefter började jag arbeta ute i butiken. Efter några år fick jag även chansen att driva min egna Mekonomenbutik i Farsta



Mästaren som blev teamboss

Sedan Susann Hansen grundade Hansen Motorsport tillsammans med maken Kenneth 1990 har teamet vunnit mer än något annat i historien. Men det skulle ta hela fem år av ”gratisarbete” i teamet innan hon kunde säga upp sig från sitt avlönade jobb och ta ut en lön som teamchef.



”Låt framgångsrika kvinnor verka som mentorer i fordonsbranschen”

Arlinda Pllana Zeka på däck- och fälgspecialisten Bileko gillar att bygga relationer med kunder och leverantörer, erbjuda hög nivå av kundsupport, organisera och planera.. 



Madelene tog vägen via vården och matbutiken till verkstaden

Madelene Fändriks kan närmast beskrivas som en spindel i nätet för hela verksamheten på Fändriks Fordonsteknik. Som utbildad undersköterska och med en bakgrund inom handels, som försäljningsansvarig och ställföreträdande butikschef för en Icabutik, så kom hon in i verkstadsbranschen med fräscha ögon.



Anna är mekaniker i rallycross-VM

Pappa Anton satte henne på en motocross när hon var fem år. Sedan dess har det varit gasen i botten för Anna Palander: som stuntåkare på motorcykel, som elitåkare i motocross och mekaniker för Klara Andersson i rallycross-VM.



Helt och rent är Emelies paroll

En skoltrött Emelie Olsson hade svårt att nå de betyg som krävdes för att plugga vidare. Men efter att läst upp de nödvändiga ämnena kom hon in på fordonsprogrammet och var sedan en av tre i årskursen som lyckades ta examen 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047